Menu

Crnogorsko sertifikaciono tijelo

Značaj standarda kvaliteta u zdravstvenom turizmu

Predstavnici Crnogorskog sertifikacionog tijela i Instituta za standardizaciju Crne Gore učestvovali na okruglom stolu na temu “Značaj implementacije standarda kvaliteta u zdravstvenom turizmu” u Privrednoj komori Crne Gore.

 

Okrugli sto na temu „Značaj implementacije standarda kvaliteta u zdravstvenom turizmu”, u sklopu projekta Enterprise Europe Network, održan je 16. juna 2015. u Privrednoj komori Crne Gore. Skup su organizovali Udruženje turizma i ugostiteljstva i Odbor za kvalitet Privredne komore, u saradnji sa Klasterom zdravstvenog turizma. 

 

Kako bi se unaprijedila ukupna ponuda zdravstvenog turizma Crne Gore na regionalnom i međunarodnom tržištu, nužan preduslov je implementacija standarda kvaliteta u što većem broju zdravstvenih ustanova. Broj i vrsta sertifikovanih ustanova i licenciranog osoblja su bitne reference na stranom tržištu, kako za ustanove, tako i za zemlju u cjelini.

Profesor emeritus Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr Milan J. Perović govorio je o postojećim kapacitetima za uspostavljanje standarda kvaliteta u Crnoj Gori. On je istakao potrebu da se u našoj zemlji implementiraju međunarodne norme, kao i da se radi u skladu sa najboljom evropskom praksom, odnosno standardima, što će doprinijeti integracionim procesima.

 

- Osnovna poruka međunarodnih standarda kvaliteta je da činimo ono što je potreba kupaca i zainteresovanih strana – kazao je Perović.

 

Direktor Instituta za standardizaciju Crne Gore (ISME) i v.d. direktora SETI ME, mr Miodrag Perović kazao je da se od evropskih i međunarodnih standarda, od kojih su neki usvojeni kao crnogorski - MEST, na oblast zdravstvenog turizma primjenljivi, među ostalima, oni koji uređuju oblasti estetske medicine, zdravstvenu zaštitu, medicinske laboratorije, avanturistički i wellness turizam, ali i standardi sistema menadžmenta. Predstavljena je i mogućnost izrade nacionalne šeme sertifikacije koja će sadržati zahtjeve standarda bitne za crnogorski zdravstveni turizam. Ovom prilikom su pozvani eksperti iz ove oblasti da se uključe u rad tehničkih komiteta pri ISME koji će doprinijeti razvoju standardizacije u zdravstvenom turizmu.

 

Tatjana Jovović iz Kliničkog centra Crne Gore govorila je na temu “Model uspostavljanja QMS namijenjen za sve vrste zdravstvenih ustanova”. 

 

Izvršni direktor Klastera zdravstvenog turizma dr Vasilije Vlatko Stijepović je između ostalog kazao da su među ključnim faktorima uspjeha zdravstvenog turizma akreditacija i sertifikacija medicinskih ustanova kao i kvalitet te kontinuirana modernizacija opreme.

 

- Broj i vrsta sertifikovanih ustanova je bitna referenca za privlačenje zdravstvenih turista. Standardizacija kvaliteta usluga u domenu zdravstvenog turizma su jedan od prioriteta našeg Klastera – kazao je Stijepović, dodajući da je pečat kvaliteta nešto što donosi brojne benefite ustanovi koja ga posjeduje.

 

Prema riječima dr Marine Delić, medicinskog direktora Instituta dr Simo Milošević – Igalo, ključni faktori u odabiru zdravstvene turističke destinacije su standard medicinske usluge, visoka stručnost i opremljenost ustanova koje pružaju ove usluge, turistička atraktivnost destinacije i cijene usluga. 

Go Back

Comment